Rust, reinheid en regelmaat.

Rust, reinheid en regelmaat.

Tot Jaxx 6 weken was, had ik er nog nooit van gehoord: rust en regelmaat. Tot hij als oververmoeide, overprikkelde baby werd opgenomen in het ziekenhuis. De eerste vraag die de zuster mij stelde, was: werk je volgens de 3 R’en? Uhh, wat? ‘Ja, rust, reinheid en regelmaat’. Nee dus.

Zorg bij een kind dat zo ‘in elkaar zit’ voor veel vastigheid in zijn leventje. Geef hem rust, reinheid en regelmaat. Vaste eet- en slaaptijden geven hem rust. En korte rituelen bij het opstaan en het slapengaan, doen hetzelfde. Probeer ook de hoeveelheid indrukken die je uk overdag oppikt te beperken, laat je baby bijvoorbeeld niet te lang omgeven worden door stadsdrukte of laat hem niet te veel of te ingespannen tv-kijken. Je baby gaat dan minder ‘druk’ naar bed waardoor hij makkelijker inslaapt. Veel baby’s hebben baat bij rust, reinheid en regelmaat.

Ik kan je vertellen, ik geloofde er niet zo in. Ik wist toch zeker zelf wel of mijn kindje behoefte had aan slaap? Het was gewoon een wakkere baby! Fout! Ik had een oververmoeide, overprikkelde en vooral verdrietige baby.

Bedritueel

De eerste dag van de opname begonnen we meteen de 3 R’en toe te passen. We brachten Jaxx om vaste tijden naar bed. Ook gaven we om vaste tijden een fles of hapjes. Thuis begon ik zelfs met een bedritueel: badderen/douchen, verhaaltje lezen, inbakeren en naar bed! Ik maakte alles voorspelbaar voor Jaxx, zodat hem dat rust gaf. Rust creëerden we ook door Jaxx in te bakeren in een Pacco inbakerdoek. Het afbouwen van de inbakerdoek ging wel moeizaam. Hij kon zonder inbakerdoek zijn draai in bed niet vinden. Uiteindelijk hebben we langzaam af kunnen bouwen met d Puckababy slaapzak.

Na een week merkten we thuis al grote verschillen. Jaxx sliep ineens 18 uur per dag in plaats van 6 (inclusief de nacht!). Ook ging het naar bed gaan zonder veel strijd en dronk hij zijn flesjes leeg. De nachten werden eindelijk weer waar ze voor bedoelt waren: slapen! Het huilen verminderde ook heel veel. Na het afbouwen van het inbakeren is het slapen wel slechter geworden. Hij ligt minder diep te slapen en wordt meerdere keren per nacht wakker.

Vrolijke dreumes

Nu nog passen we de 3 R’en enigszins toe. Het bedritueel is nog hetzelfde als een jaar terug; badderen, voorlezen, flesje en slapen gaan! Ik kan Jaxx gelukkig zo wegleggen in bed. Inzet zijn muziekschaap aan, leg zijn speentjes bij hem en vertel hem dat ik hij lekker mag gaan slapen. Het is voorspelbaar voor Jaxx wat ik doe, maar hij weet waar hij aan toe is. Overdag slaapt Jaxx nog één keer, maar als we weggaan gaat hij ook makkelijk mee in dat ritme. Dan slaapt hij in de wagen of in de auto. Helemaal prima en gelukkig is hij bijna altijd een vrolijke dreumes!

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *