Peuterspeelzaal: to do or not to do?

Peuterspeelzaal: to do or not to do?

Jaxx is bijna 1,5 en dus werd het volgens het CB wel tijd om over de peuterspeelzaal na te denken. Dat hadden we uiteraard al een beetje gedaan, maar met de wachtlijsten hier, gingen we dat nu maar serieus doen; Gaat Jaxx naar de peuterspeelzaal of niet?

Eigenlijk is de peuterspeelzaal in mijn omgeving heel vanzelfsprekend. Ik vind het niet zo vanzelfsprekend. Jaxx met meer dan 10 andere gillende leeftijdsgenootjes; hallo, overprikkeling! Uiteraard ben ik me bewust van de voordelen. Het leren samen spelen, het leren delen, vriendjes maken en zichzelf weer wat meer ontwikkelen. Toch twijfelde ik of ik Jaxx al met 2-2,5 jaar naar de peuterspeelzaal wilde brengen.

Egoïstisch

Enigszins egoïstisch bedacht ik me dat ik Jaxx niet nog een halve dag extra weg wilde brengen. Mijn werkdagen zijn altijd tot 16:00 of vanaf 16:00, het zou dus betekenen dat ik Jaxx op mijn vrije dag weg zou moeten brengen. En voor mijn gevoel zie ik hem als zo weinig! Daarna opgehaald worden door opa/oma/gastouder is ook niet mogelijk, dus op mijn werkdag is echt niet mogelijk.

Gastouder

Jaxx gaat ongeveer 2/3 dagen in de week naar de gastouder. Hier zijn kindjes in de leeftijd van 6 maanden tot 3 jaar. Jaxx heeft daar één leeftijdsgenootje en daar speelt/discussieert hij ook vaak mee. Ook de grotere jongens vindt hij reuze interessant! Ik heb wel het idee dat Jaxx hier genoeg leert wat betreft samen spelen en delen etc. Ook de gastouder gaf aan dat zij zeker de peuterspeelzaal nog niet nodig vindt voor Jaxx.

We hebben met de gastouder afgesproken dat zij aangeeft wanneer ze denkt dat Jaxx meer uitdaging nodig heeft of wanneer hij extra speel/leeruurtjes nodig heeft. Ik wil uiteraard niet dat zijn sociale vaardigheden achterlopen, omdat ik hem geen extra dag wilde missen! Wel schrijven we Jaxx in op de peuterspeelzaal hier in het dorp, omdat de wachtlijst lang is! En wie weet breng ik hem dan met 3-3,5 jaar oud naar de peuterspeelzaal om te wennen aan de grote school, waar ik dus echt nog lang niet aan toe ben!

Waar hebben jullie voor gekozen? Of was de peuterspeelzaal iets heel vanzelfsprekends?

Volg:
Share:

3 Reacties

 1. 29 maart 2018 / 08:33

  Ik heb mijn dochtertje vanaf baby aan thuis verzorgd (iets met baan kwijtraken) en daar was ik eerlijk gezegd toch wel heel blij mee. Het is natuurlijk luxe dat het kon (dat we het van een salaris konden doen). Hier was er dus geen kinderopvang. Daarom had ik haar juist wel ingeschreven voor de peuterspeelzaal, omdat ze geen andere kindjes zag (behalve als we buiten rondliepen en dat was iedere dag, maar goed). Ik had haar ingeschreven en toen ineens mocht ze met twee jaar komen. Ik herken heel erg wat je zegt want ik vond het veeeeeeel te vroeg. Uiteindelijk heb ik haar vanaf 2,5 jaar wél laten gaan en het was een hele goede beslissing. Een kleinschalige peuterspeelzaal. Ze zat er twee ochtenden per week in een groepje van 8 kindjes. Ik heb het als heel fijn ervaren. Maar nogmaals, dat kwam ook omdat ik dacht dat het goed was dat ze met andere kindjes leerde omgaan. Zo is de situatie voor iedereen weer anders.

 2. 29 maart 2018 / 08:34

  Uhm, ik lees het nu terug. Ik was natuurlijk niet heel blij met mijn baan kwijt te raken, maar uiteindelijk wel dat ik haar zelf thuis kon verzorgen. En ik was ook nog niet klaar, want ik wilde nog zeggen dat jouw situatie weer heel anders is omdat hij bij de gastouder al andere kindjes ziet 🙂

  • tamara
   29 maart 2018 / 09:17

   Wat ontzettend rot dat je je baan kwijt raakte, maar wat fijn dat je zo altijd voor je dochtertje kon zorgen! Als ik thuis was, zou jaxx zeker naar de psz gaan, want dan zou hij inderdaad minder in contact komen met andere kindjes. Ik snap dan zeker dat je je kleintje naar de psz brengt.

   En je merkt inderdaad aan je eigen moedergevoel of de tijd dan rijp is.

   Liefs, Tamara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *