Ik gaf geen borstvoeding, maar flesvoeding. Waarom?

Ik gaf geen borstvoeding, maar flesvoeding. Waarom?

Tijdens mijn zwangerschap heb ik mij goed verdiept in de voor-en nadelen van fles- en borstvoeding. Ook had ik al een voorkeur voor mijn zwangerschap, maar ik wilde mezelf toch zo goed mogelijk inlezen en ik wilden het beste voor mijn kleintje. Welke keus ik maakte? Lees snel verder!

Borstverkleining

Mijn eerste keus was flesvoeding. Mede omdat ik in 2007 een borstverkleining heb ondergaan. Hierbij werd de tepelhof en melkklieren verplaatst in de borst. Dit zou kunnen betekenen dat het geven van borstvoeding niet zo vanzelfsprekend zou zijn. Ook is de tepelhof erg gevoelig geworden na de operatie en dus moest ik er niet aan denken dat er een kind aan zou zuigen!

Toch was ik me er bewust van dat borstvoeding de beste voeding voor een baby is en ben ik wat ervaringsverhalen gaan zoeken op internet: borstverkleining en borstvoeding. Ik kwam veel verhalen tegen waarbij er niks op gang kwam, maar ik kwam ook succesverhalen tegen. Dit stemde toch positief! Ik wilde het laten afhangen van wat er met mijn borsten zou gaan gebeuren in de zwangerschap.

Nadelen borstvoeding

Tijdens de zwangerschap veranderde er niks aan mijn borsten, ik bleef dezelfde bh’s dragen en had geen gevoeligere borsten. Ik koos ervoor om flesvoeding te gaan geven, om mezelf alle ellende te besparen. Misschien ook wel een luie gedachte, maar borstvoeding baby’s blijven toch vaker komen, met name in de nacht. Je voedt op verzoek en het idee dat dit nog heel lang een paar keer per nacht zou zijn, maakte me gek. Ook was ik heel bang dat de baby niet gewend zou raken aan een fles, met als gevolg dat er bij de gastouder problemen zouden ontstaan als ik weer ging werken.

Toen Jaxx werd geboren, kreeg hij in het ziekenhuis al Hero flesvoeding en hier zijn wij thuis mee doorgegaan. Ik heb geen enkele stuwing in mijn borsten gehad en ook geen lekkende borsten. Ik was dus blij met mijn keus. Wel bleek na het proberen van 4 soorten voedingen, dat Jaxx koemelkeiwitallergie had. We moesten voeding proberen met steeds meer verknipte eiwitten. Wanneer ik borstvoeding had gegeven, had ik koemelkvrij moeten eten en drinken en was ik er sneller achtergekomen. Nu heeft het maanden geduurd.

 

Borstontsteking

Waar ik eigenlijk niks van af wist, maar nu we, door social media; borstontstekingen en spruw. Heftig! Zoveel pijn aan je borsten, lijkt me echt heel vervelend. Je kan er ontzettend ziek van worden en je moer door blijven gaan met voeden/kolven, anders stopt het. Ik heb hier uiteraard zelf geen ervaring mee, maar met flesvoeding heb je dit soort nare ongemakken niet. Buiten alle tegenargumenten, vind ik wel nog steeds dat borstvoeding het beste is voor je kleintje. Mocht het  bij een volgend kindje wel op gang komen, dan wil ik het misschien wel proberen!

Zoals je kan lezen heb ik een grote voorkeur voor flesvoeding,  maar eigenlijk geen ervaring met borstvoeding. Wat geven/gaven jullie en waarom? Wat vind je van mijn argumenten?

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *