Wij slapen samen (cosleeping)!

Wij slapen samen (cosleeping)!

Zo, het hoge woord is eruit. Wij slapen samen. Nou ja, eigenlijk slapen Jaxx en ik samen en papa slaapt ergens anders. Mensen hebben hier nogal een mening over en vandaag leg ik uit waarom wij samen slapen! 

Zittend slapen

Jaxx sliep vanaf zijn geboorte tot ongeveer 2/3 maanden oud bij mij. En dan ook echt bovenop mij. Ik bracht de nachten dan vaak door op de bank, zittend, of ik sliep boven zitten in bed. Gestut met kussens etc. zodat niemand kom vallen. Na die 2/3 maanden kwam Jaxx in het ziekenhuis te liggen en daar kom hij niet de hele tijd op mama slapen. Het ziekenhuis gaf ons de tip om even 2 nachtjes thuis te slapen, om bij te komen van al dat gehuil van Jaxx. Jaxx werd in het ziekenhuis ingebakerd en sliep de meeste nachten daar door. Op zichzelf!

Thuis wilden we hier uiteraard met doorgaan, dus Jaxx zijn ledikant werd klaargemaakt om in te slapen. Daar dacht Jaxx alleen anders over. Hij had bedacht dat slapen bij mama wel weer het fijnste is. Begrijpelijk! Toch heb ik even volgehouden en bleef bij Jaxx tot hij sliep. Als hij ‘s nachts wakker werd, ging ik maar zijn kamertje, troostte hem en hij sliep weer. Ideaal! Op een gegeven moment sliep Jaxx echt aan één stuk door van 23:00-07:00. Tot hij 6 maanden oud was…

Onrustige slaper

Vanaf 6 maanden leek het wel alsof Jaxx een hele andere slaper werd. We stopten met het inbakeren, wat gevaarlijk werd en wat uiteraard wennen was. Dit hebben een maand laten wennen, door het afbakeren in stapjes te doen. Helaas ging het hierna niet veel beter. Jaxx bleef wakker worden. Soms stond ik elk half uur naast zijn bed om hem te troosten. Niks leek te helpen. We waren bekaf!

Uiteindelijk heb ik toen Jaxx 10 maanden oud was een extra ledikant gekocht. Aan één kant van het ledikant kon de zijkant eruit en zo heb ik hem tegen ons bed aangezet. Ik heb ervoor gezorgd dat de matrassen op gelijke hoogte lagen, zodat Jaxx meer het gevoel had bij ons te zijn. Dit veranderde niet veel aan de hoeveelheid wakker worden van Jaxx, maar ik hoefde niet meer mijn bed uit en kon Jaxx makkelijk troosten.

Hoe gaat het nu?

Inmiddels is Jaxx bijna 16 maanden en slapen we nog op deze manier. Damiën slaapt wel vaak beneden, omdat hij met die schoppende beentjes niet lekker slaapt. Dit is uiteraard niet bevorderend voor je relatie, maar ik ga er vanuit dat Jaxx niet nog 10 jaar bij ons in bed ligt. Ik wil binnenkort een peuterbed kopen, om te kijken of hij dan wel in zijn eigen kamertje wilt slapen. Overdag slaapt Jaxx namelijk prima op zijn kamer. Ik hou jullie op de hoogte!

Wil jij ook bedsharen, cosleepen of roomsharen? Leuk! Voor tips om dit veilig te doen, raad ik de facebookpagina ‘Veilig samen slapen’ aan! Deze veiligheidsregels zijn opgesteld volgens McKenna en zorgen ervoor dat wiegendood wordt geminimaliseerd. 

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *