Wat zou ik anders doen bij een tweede kindje?

Wat zou ik anders doen bij een tweede kindje?

Eigenlijk ben ik van mening dat je van alles kan leren, zeker van negatieve ervaringen. Het spreekwoord; je moet eerst op je bek gaan.. is er niet voor niks! Toch zou ik bepaalde dingen anders hebben gedaan als ik van tevoren wist wat ik nu weet. 

Relax!

Ik zou zeker minder stressen. Ik denk dat ik elke week wel de huisartsenpost belde, vanwege een ernstige hoestbui of hoge koorts. Buiten de koemelkallergie en reflux, is Jaxx verder nooit ernstig ziek geweest. Een griepje, verkoudheid en koorts hoort er het eerste jaar zeker wel bij. Kindjes zijn tot hun eerste jaar ongeveer 10x verkouden. Dat is dus gewoon een jaar lang! En laten we de eeuwigdurende krampen niet vergeten. Die 6 weken waarin de krampjes op hun heftigst zijn, lijken wel maanden te duren. Nu weet ik dat het dus echt wel over gaat!

Leg je erbij neer.

Jaxx sliep het liefste de hele dag bij mij, op mij en naast mij. Dit duurde ongeveer 3 maanden. Als ik er nu aan terug denk, vielen die 3 maanden echt wel mee. Ja, naar de wc gaan was lastig en een broodje smeren ook, maar de draagdoek was echt een helpende hand. Ik kon me er ook heel erg druk om maken, dat Jaxx nooit op zichzelf wilde slapen. Achteraf denk ik; jeetje, nu wilt hij nooit meer bij je liggen overdag! Leg je bij bepaalde dingen neer en accepteer ze. Je wordt er zelf ook een stuk relaxter van. Het gaat echt over allemaal en voor ze 18 zijn, slapen ze heus in hun eigen bed!

Slapen vond ik overdag sowieso een heel ding. Ik plande al mijn afspraken na en voor zijn slaapjes, terwijl je er ook voor kan kiezen om gewoon weg te gaan. Go with the flow. Voor hetzelfde geldt was hij dan gewend geraakt aan slapen in de wagen. Alhoewel ik wel denk dat niet elke baby overal maar fijn slaapt.

Ook wat betreft de voedingen was ik erg ongerust. Ik maakte me grote zorgen dat hij met 9 maanden nog 5 flessen op een dag dronk en amper vaste voeding at. Ik had het idee dat ik het Jaxx wel erg makkelijk maakte. Nu is Jaxx 15 maanden en eet het liefste 2 borden warm eten, 10 broodjes en 5 stukken fruit op een dag. Dat is wat overdreven, maar het is echt een goede eter!

De deur uit!

Ik ging tot Jaxx 8 maanden was, zelden de deur uit. Jaxx was geen makkelijke baby, huilde snel. Ik durfde dus niet te gaan lunchen of ergens op visite te gaan samen met Jaxx. Achteraf denk ik; had het gewoon gedaan, wie weet ging het wel gewoon goed! En de mensen om je heen weten heus wel hoe het is om een baby te hebben. Ze zullen niet denken dat je een slechte moeder bent, als je kindje huilt.

Jaxx is in die 15 maanden maar 1x uit logeren gegaan bij mijn schoonouders. Dit ging prima. Aangezien Jaxx best wel een onrustige slaper is ‘s nachts, durf ik het niet meer aan. Ik had wel gewild dat ik dit toch vaker had geprobeerd, zodat ik zelf had kunnen bijtanken. Nu is de stap nog groter, omdat hij zich er veel meer bewust van is. Wie weet durf ik het binnenkort aan!

Geniet!

Mijn tip voor (aankomende) mama’s is; geniet en maak je niet te druk. Alles komt goed, elke fase is er weer wat nieuws. Slaapt je kindjes opeens anders? Dat kan, gaat vanzelf weer over. Wilt je kindje niks eten? Ook dat komt weer goed. TIjdens een groeispurt eten ze vaak voor 2! En maak je je echt zorgen? Vraag andere mama’s om advies of bel zonodig de huisarts. Zij weten hoe het is om een nieuwbakken moeder te zijn.

Let it gooooo…

Volg:
Share:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *